Sobota, 6. junij 2020
//----- Prevozi ------------------------//
Dvojka.comNovice: Starfucker ta četrtek v Kinu Šiška
Torek, 22. november 2011
Starfucker ta četrtek v Kinu Šiška
Starfucker, novi varovanci prodorne neodvisne založbe Polyvinyl Records ( Xiu-Xiu, Deerhoof, Arhitecture in Helsinki, of Montreal,…) bodo v okviru evropske turneje promovirali svoj novi album.

Če Starfucker na papirju izstopajo s svojim provokativnim imenom, se v živo vtisnejo v spomin s plesno razgibanimi ritmi in t.i. melodičnimi “hook”-i, poleg tega pa fantje iz Portlanda slovijo kot nepredvidljivi (samo)ironiki s precejšnjo mero humora, ki se na odru nemalokrat pojavijo v ženskih opravah ali presenetijo kako drugače…

www.myspace.com/strfkrmusicPortlandski bend Starfucker (STRFKR) si je v preteklosti prislužil praktično enako količino pozornosti s svojim ne vedno dostopnim imenom kot s svojimi izjemno dostopnimi nalezljivimi plesnimi komadi. Zasedba se je sicer na kratko spogledovala z nekaj spremembami imen, vendar se je zdaj trdno odločila za Starfucker, zato se pozornost lahko povsem upravičeno spet usmeri na tisto, zaradi česar so ljudje sploh začeli govoriti o njih: njihov neverjetno nalezljiv pop, ki gre hitro v uho. Taka debata pa se ne bi mogla začeti primerneje kot z albumom Reptilians, njihovim drugim in obenem prvim, ki je izšel pri založbi Polyvinyl.

V liričnem smislu se album Reptilians ukvarja predvsem s smrtjo in koncem sveta, kar sta dve tematiki, ki sta se v mislih tekstopisca Josha Hodgesa prepletali po smrti njegove babice. A vseeno plošči presenetljivo uspe, da ni niti malo depresivna. Pravzaprav je prej nasprotno – kar najverjetneje lahko pripišemo dejstvu, da zasedba, enako kot tudi britanski filozof Alan Watts (čigar predavanja so v odlomkih uporabljena ob različnih intervalih), verjame, da smrt pravzaprav daje življenju smisel. Starfucker to pomirjujočo misel v glasbenem smislu izražajo z živahnimi crescendi, eksplozivnimi beati na bobnih in plastovitimi melodijami sintetizatorjev, ki njihov teatralen odrski nastop priženejo do točke, kjer se plesna zabava sreča z Roxy Music.

Album Reptilians torej brez težav prehaja od povsem gole psihedelije komada »Born«, ki pričara duha Davida Byrna, do pogrebnega sprevoda v »Bury Us Alive« (posnetek, ki v trenutku živahnega praznovanja pozdravlja smrt z odprtimi rokami), do »Death as a Fetish,« kjer naslov postane osvobajajoča mantra, odpeta preko v trenutku zapomljivega loopa, ki ga poganjajo klaviature.

Kot velja za njihova predhodna dva albuma, je Reptilians skoraj v celoti napisal njihov osrednji avtor in komponist, sicer tudi multiinstrumentalist Joshua Hodges. Vendar pa sta tokrat zvok zasedbe dodatno podkrepila Keil Corcoran (ki ga Hodges opiše kot »človeško ritem mašino«) in producent Jacob Portrait (The Dandy Warhols, Mint Chicks). Hodges je temeljne komade za album v minulem letu najprej posnel v lastni spalnici in na poti, medtem ko je zasedba, dopolnjena z basistom Shawnom Glassfordom, neumorno nastopala po Združenih državah. Potem so se Starfuckerji s Portraitom srečevali v različnih portlandskih studiih, kjer so posneli bobne in poskrbeli za zadnje detajle.

Rezultat je do zdaj najbolj zaokrožen in polnozvočen album Starfuckerjev. Čudovito živahna zadeva je to, ki vas bo pripravila do tega, da boste poplesovali na pesmi o smrti in hkrati uživali, kot še nikoli.

(text: Polyvinyl Records)

BALLADERO (SLO)
Songwriterski prvenec Dominika Bagole, Balladero Club Deuce je "štorija", ki si vzame čas. Z melanholično bluzovskim "vajbom" epskih balad, ki se valijo v pol-maratonskem sprehodu čez 12 avtorskih songov s klavirsko začrtanim jedrom. To je izhodišče bendovsko koncipiranemu zvoku, polno nadgrajenemu s pestro množico "muzičkih" sodelovanj. Po leto in pol dolgem kovanju novega materiala v mednarodni zasedbi, z glasbeniki iz Slovenije, ZDA in Italije, je pod vodstvom producenta Bobbyja MacIntyreja v Studiu 74 v Miamiju konec leta 2010 nastajal dolgo snovani avtorski prvenec, ki je vsekakor netipičen in svojstven ... Polnokrvni songi, ki se jim ne mudi, začinjeni z "vintage" patino, vendar s sveže začrtano potjo naprej! Proti napovedi albuma, ki je že tik za ovinkom, tokrat z "live" zasedbo in italijanskim gostom Lorenzom Cortijem.

www.balladero.com

Kino Šiška
« Nazaj