Nedelja, 12. julij 2020
//----- Prevozi ------------------------//
Dvojka.comNovice: Troja - največji plesni spektakel
Torek, 22. februar 2011
Troja - največji plesni spektakel
K nam prihaja največji plesni spektakel turške skupine Fire of Anatolia s predstavo Troja, ki velja za eno izmed najstarejših in najbolj poznanih zgodb človeštva. Predstava, v kateri nastopa več kot 50 plesalcev, se predstavlja po celem svetu, sedaj pa si jo bomo lahko prvič ogledali tudi pri nas. Predstava se lahko pohvali z več kot 2.000 kostumi, ki tehtajo 2 toni in pol, z 200 pari plesnih čevljev, s 5.400 urami za pripravo glasbe ter s 150.000 wati porabljene energije na predstavo. Plesalci so porabili 7.200 ur vadbe za dovršenost predstave, Trojanski konj pa je visok kar 8 metrov. K blišču predstave pa dodajo svoje še pestri kostumi zgodovinskih bojevnikov ter zapeljivi gibi trebušnih plesalk.
Zgodba o Troji je ena izmed najstarejših zgodb, stara vsaj toliko kot zgodbe v Svetem pismu in je služila kot osnova za veliko starodavnih mitov, med njimi za eno izmed najbolj poznanih zgodb človeštva, kjer se sanje in resnica ter znanost in utopija pomešajo med seboj. Zgodba, katero je zapisal Homer v svojih nesmrtnih epih Iliada in Odiseja, ima pomembno mesto in je bila preoblikovana v skrivnostno avanturo, ob kateri so bili zgodovinski pisci najbolj radovedni skozi vso zgodovino. Heinrich Schliemann, nemški arheolog je potešil to radovednost in ustvaril iz mita resnično zgodovino ter nas naučil, da je glas naših korenin, glas naše zgodovine. Tisti, ki ne slišijo glasu zgodovine, ne slišijo glasu prihodnosti. Plesna skupina Fire of Anatolia daje življenje Trojanskemu mitu in tako predstavlja 3000-letno nesmrtno zgodbo umetnosti.
Zgodba v predstavi Troja je ena izmed najlepših ljubezenskih zgodb prepletena z vojno. Le kdo ne pozna zgodbe o Parisu, Trojanskem princu, ki se zaljubi v najlepšo žensko na svetu po imenu Helena, jo ugrabi in tako sproži 10-letno obleganje Troje, ki pripelje do uničenja tega zgodovinskega mesta? V nesmrtnem zgodovinskem epu se bojujeta Parisov brat Hektor, veliki bojevnik ter na drugi strani neranljivi Ahil. Parisova in Hektorjeva sestra Cassandra, svečenica, ki pozna prihodnost in vseskozi opozarja Trojo, da se bo spremenila v prah, naleti na gluha ušesa. Lepa svetlolasa Helena kljub opozorilom pripade Parisu kot je bilo od Bogov določeno in tako pripelje do uničenja Troje.

Legendarna plesna produkcija Fire of Anatolia je prebudila Trojanski mit, iz katerega se razlega krik Trojanskih ruševin in nas vodi skozi skrivnostno zgodovinsko avanturo. Prisluhnite glasu zgodovine in slišali boste glas prihodnosti. Vabljeni na največji plesni spektakel Troja, ki bo 14. aprila 2011 v Centru Stožice, ob 20. uri in bodite del veličastne antične predstave, kjer se prepletajo sanje in resničnost, starodavni mit in resnična zgodovina.


d. p.
« Nazaj