Nedelja, 12. julij 2020
//----- Prevozi ------------------------//
Dvojka.comNovice: V tehnu ni pravil! Intervju z Mariom Rainerijem
Sreda, 15. december 2010
V tehnu ni pravil! Intervju z Mariom Rainerijem
Pred nastopom avstrijskega hard-tehno superzvezdnika Maria Rainerija, ki bo gostoval v klubu Simfonija 18. decembra, smo z njim opravili zanimiv intervju, ki si ga lahko preberete v nadaljevanju.


Pozdravljen, Mario! Kako si, kaj počneš v zadnjih dneh?

Hej! Super sem, hvala. Sicer malce pod stresom ves dan, drugače pa v redu. Kot verjetno že veste, je moja zaročenka letos aprila rodila hčerko, ki sva jo poimenovala Elena Maria. Zelo je prisrčna, naju z Manuelo potrebuje ves čas. Prav tako letos zadnje leto obiskujem svetovno znani inštitut SAE na Dunaju, kjer želim zaključiti študij zvočnega inženiringa. Veliko moram pisati o glasbeni industriji in podobnih zadevah. Neverjetno, koliko dela imam ta trenutek!


Pred kratkim (kot si že omenil) si postal oče, čestitamo! Kako ta velika sprememba v tvojem življenju vpliva na tvojo kariero, glasbo in vse ostalo?

Ja, res je zelo super biti oče. Zelo mi je všeč. Vendar pa mi vzame tudi ogromno časa. V tem trenutku enostavno nimam dovolj časa, da bi ustvarjal glasbo, poleg hčerke je pa tukaj še študij na SAE, ki sem ga že prej omenil. Kljub vsemu bo na moji podzaložbi Vernacular kmalu izšla nova plošča, imenovana Ranieri - Escape from Dalaran. Psevdonim Ranieri uporabljam za počasnejšo tehno glasbo. Poleg hard-techna rad eksperimentiram tudi z ostalimi podzvrstmi, tako da si vzamem malce časa tudi za nekaj novega. V kratkem načrtujem tudi novo izdajo na moji založbi SCHUBfaktor, prav tako pa ustvarjam tudi remiks za brazilski dvojec Pet Duo.


Že dve leti minevata od tvojega zadnjega nastopa v Sloveniji, v Simfoniji. Kakšne spomine imaš na svoj zadnji nastop pri nas?

Bilo je fenomenalno! Spomnim se, da je bilo ogromno ljudi, ki so noreli do konca. Prav tako mi je v spominu ostalo neko dekle, ki je ves čas plesalo pri meni v didžejevi kabini, v nekem trenutku pa je polilo pivo po gramofonih. Noro, noro, noro! :) Vendar mi je to všeč, ljudje se morajo znoreti, saj je tudi moja glasba namenjena temu. Jaz se tudi znorim ob svojem nastopu! :)


Od tvojega zadnjega nastopa pri nas pa do dandanes se je veliko stvari v hard-tehno sceni spremenilo. Kaj misliš o tem in kako bi primerjal takratno in sedanjo hard-tehno sceno?

Mislim, da so edina stvar, ki se je spremenila, promotorji in organizatorji partijev. Promotorji dandanes pravijo: "Ah, hard-techno scena ta trenutek ni v dobrem stanju, bla, bla bla," vendar je ljudem všeč povsod kjer nastopam. Val minimala je zagotovo spremenil smernice, vendar hard-tehno še zdaleč ni umrl, prav tako ne njegovi privrženci. Ljudje, ki spremljajo to glasbo, še vedno obstajajo, vendar klubi in promotorji hard-tehna ne podpirajo tako kot včasih. Osebno rad eksperimentiram tudi z ostalimi podzvrstmi, vendar kot Mario Ranieri vedno ostajam na najtrši strani tehna. To je še vedno edina glasba, ki me spravi v gibanje po 15 letih. Zato ljudem in privržencem hard-tehna sporočam, da razmišljajte pozitivno in se ne zmenite za pesimistična mnenja ostalih - mi smo še vedno tukaj!


Leta 2008 si sodeloval s Frankom Kvitto, ustvarila sta glasbeni video Tourette. Imela sta tudi nekaj skupnih nastopov po svetu. Načrtujeta v bližnji prihodnosti še kakšno sodelovanje?

Zelo rad sodelujem s Frankom, vedno se odlično zabavava, tudi najinim oboževalcem je vsak skupni projekt v zadovoljstvo. Vendar se trenutno ne srečujeva pogosto. Tudi Frank je dobil sina, z družino živi v Nemčiji. Jaz imam hčerko in živim v Avstriji. Tudi v isti agenciji za booking nisva več, tako da zelo poredko nastopava skupaj. Zagotovo pa ga bom v prihodnosti obiskal v Nemčiji in skupaj bova ustvarila nekaj novega materiala za najine oboževalce! ;)


Če bi lahko izbral enega, kateregakoli izvajalca, katerekoli glasbene zvrsti, s katerim bi glasbeno sodeloval, koga bi izbral?

Marilyna Mansona. Zakaj? Ker mislim, da je zelo zanimiva oseba. Ne kot glasbenik, predvsem kot oseba. Ko spregovori, iz njegovih ust pride veliko modrih besed. :) Zame glasba v njegovem primeru ni prvotnega pomena. Zanima me kot glasbenik sam, kako razmišlja, kaj in kako izraža, za kar se zavzema.


Kako je s tvojimi založbami, pripravljaš kakšne nove projekte in izdaje?

Iskreno povedano, tržišče vinila ni v dobrem stanju, vendar poskušam vse svoje izdaje izdati v vinilni obliki. Zame je to edini pravi način izdaje - vendar so razmere dandanes zelo slabe. Vsi poznamo zgodbo o digitalizaciji, mp3, traktor didžejih in ostalem, o čemer ne želim ponovno govoriti. Kot sem že omenil, prihaja v kratkem na police Escape from Dalaran, po novem letu pa tudi nova plošča na SCHUBfaktor, tako da zaenkrat nekako še gre. Morda bo v nekaj letih vinil povsem izumrl in bom moral izdajati le digitalne zapise - česar si res ne želim - vendar mislim, da bom slej kot prej moral. Žalostno, a resnično. Prej sem omenil zadnje leto na inštitutu SAE. Ravno ta tematika je del mojega zaključka šolanja. Predstaviti moram prihodnost glasbene industrije, distribucijskih programov in podobne zadeve. Ponovno moramo razmisliti o celotnem sistemu glasbene industrije. Če želijo ali ne, morajo. Aha in še nekaj: bolj ali manj majhna skrivnost z moje strani. V kratkem bo SCHUBfaktor dobil hčerinsko založbo, ki bo namenjena izdajanju dubstep glasbe. Dubstep mi je zelo všeč, rad ga poslušam, v tem trenutku je edina glasba, ki mi dovoljuje eksperimentiranje. Mislim, da je tehno dosegel svoje meje, tukaj ni novih presežkov. Dubstep je zame pot za ustvarjanje nečesa novega.


Veliko didžejev, ki so včasih vrteli hard-tehno, je zašlo v mehkejše vode, tehno ali minimal. Kaj meniš o tem?

Mislim, da se vsakdo skozi leta in čas glasbeno razvija, vendar obenem mislim tudi, da je nekaj primerov, ki to počnejo le zato, ker mislijo, da lahko postanejo bogatejši in bolj slavni, če vrtijo in producirajo minimal. Veliko starejših didžejev, res znanih po hard-tehnu, zdaj dela dolgočasno počasno glasbo (in so izgubili veliko oboževalcev!). Nekateri to počnejo iz strasti, drugi zato ker mislijo, da so tako pomembnejši od ostalih. Vendar je meni vseeno - ljubim hard-tehno in zame je to edina energija. Ne morem se znoreti, če vrtim pri 130 vrtljajih. Mirnejšo glasbo rad poslušam in ustvarjam doma, ko si želim miru, vendar na partiju želim vrteti trdo in neizprosno glasbo, saj takrat hočem pozabiti na vse težave in vse, kar se dogaja okoli mene. Mislim, da enako razmišljajo tudi ljubitelji hard-tehna. Vsak torej počne, kar želi, in to je dobro. Ampak povem vam: ne zanimajo me ostali, tudi če se celotna scena spremeni, počnem, kar želim, se ne oziram na ostale in ne gledam na trende. Zato me imajo ljudje radi in me občudujejo. Vseeno mi je za pravila, zvrsti ali karkoli drugega ... Če želim v svojem setu zavrteti narodno glasbo, jo pač zavrtim. Če imam dober hard-style ali dubstep komad, ki mi je všeč, ga enostavno zavrtim. Jaz sem DJ, moje delo je, da vrtim glasbo, mešam različne stile in zvrsti. Veliko ljudi sploh ne ve, kaj pravzaprav pomeni poklic didžeja. ˝Moraš uporabiti ta efekt, vrteti na 10 gramofonih, uporabljati tri prenosnike, si poriniti svetlečo palico v zadnjico ... bla, bla, bla.˝ Sam ne želim biti klovn, jaz sem DJ in moje delo je, da miksam ploščo A s ploščo B, z lastnimi prsti ujamem ritem in zabavam ljudi. Mogoče zveni malce staromodno, ampak to je moj način. Zame obstaja le eno pravilo: v tehnu ni pravil! Če razumete to pravilo, potem razumete tudi Tehno. :)


Kaj nam pripravljaš za 18. december, ko boš ponovno nastopil v Sloveniji? Kaj lahko ljudje pričakujejo od tebe?

Publika, ki me zares dobro pozna, ve, da bom prikazal nekaj, česar ne pričakujejo. :) Ne obremenjujte se z zvrstjo, stilom, pričakovanji - sprostite se in se mi povsem prepustite, da vas popeljem na popotovanje skozi glasbo. Pravila, meje in probleme postavite na stran ... Verjemite mi, jaz vas bom vodil. :) Edina stvar, ki jo lahko obljubim, je, da moja glasba ne bo pod 155 udarci na minuto. :)


Imaš še kakšno sporočilo za tvoje oboževalce, ki te že nestrpno pričakujejo v Simfoniji?

Plešite, zabavajte se, pozabite na probleme, znorite se in ostanite to kar ste! Mi smo rejverji in še vedno smo združeni!


David Beganović
« Nazaj